Psihoterapia

Ce este?

Psihoterapia este  un proces in care o persoana considera ca are nevoie de sustinere in privinta unei probleme legate de viata sa si in care aceasta analizeaza impreuna cu psihoterapeutul variante alternative si pozitive de abordare a situatiilor prin care trece. Reprezinta un  act de curaj din partea individului care si-a asumat responsabilitatea pentru propria viata, care recunoaste ca trece prin momente mai putin placute la un moment dat. Desigur, cu totii suntem inzestrati cu nenumarate resurse, abilitati speciale de a cuceri viata sau de a razbate in momentele  critice, astfel ca de cele mai multe ori facem fata cu brio provocarilor, chiar si singuri, fara ajutor. Alteori insa, sub alte conditii ce tin de mediu, conditii de viata, experiente individuale, ne  simtim blocati sau chiar facem alegeri nepotrivite.  Oamenii vin la terapie atunci cand vor sa afle ceva despre ei, sa aiba o perceptie mai profunda a propiilor persoane, atunci cand vor sa-si inteleaga reactiile fata de situatii, persoane, relatii si cauta solutii diferite pentru rezolvarea problemelor.

Psihoterapia se desfasoara sub forma unei conversatii despre aspecte ale vietii tale la modul cel mai onest. De multe ori evitam sa vorbim despre diferite stari, ganduri care ni se par fie ridicole, fie neimportante, prostesti, fie ne este teama ca ne-ar putea pune intr-o lumina nefavorabila. Tocmai in aceste ganduri rezida cele mai profunde si autentice trairi ale fiintei noastre, astfel ca ne ascundem identitatea intr-o maniera care ne face rău. Ca orice alt tip de relatie, relatia psihoterapeutica – intre terapeut si client- poate fi de succes atunci cand se bazeaza pe sinceritate, respect si reciprocitate.

Cand poti beneficia de psihoterapie?

 • Daca treci printr-o perioada de schimbare ce duce la un stres accentuat sau un disconfort emotional;
 • Daca te simti trist, abatut si nemultumit fata de propria persoana;
 • Daca te simti anxios, ai atacuri de panica, stari de teama accentuata si ai tendinta de a evita oameni, situatii, contexte sociale;
 • Daca esti nemultumit de felul in care arati si iti doresti sa slabesti, dar nu-ti gasesti motivatia;
 • Daca suferi de anorexie, comportament bulimic sau ai tendinta de a manca necontrolat;
 • Daca abuzezi de alcool, droguri sau suferi de alte adictii sau comportamente dezadaptative;
 • Daca suferi de o tulburare psihica;
 • Atunci cand te simti singur sau esti nemultumit de calitatea relatiilor in care esti implicat;
 • Poti veni impreuna cu partenerul  de viata atunci cand sunteti intr-un impas al relatiei de cuplu;
 • Daca trebuie sa iei o decizie privitoare la viata ta si iti este greu sa alegi sau sa mergi mai departe – spre exemplu, o decizie legata de casatorie, divort, separare, viitorul copiilor;
 • Oricand consideri ca ai nevoia de a purta o discutie deschisa despre tine si ai nevoie de suport.

Cum se desfasoara?

Asa cum spuneam, te astept la psihoterapie ca sa discutăm despre problemele ce te framanta. Initial vom evalua problema care te aduce in cabinet folosind fie conversatia libera, fie diverse instrumente, precum chestionare, teste. Psihoterapia actuala este concentrata pe obtinerea de rezultate, astfel ca vom stabili impreuna asupra caror aspecte din viata ta vrei sa te concentrezi, in ce zona-ti doresti o schimbare. Vom incerca sa stabilim obiective realiste si sa le spargem in obiective mai mici care sa te conduca spre starea dorita.

In general, psihoterapia se desfasoara in sedinte saptamanale de cate 50 de minute, dar functie de problema abordata frecventa si durata sedintelor pot varia. Este dificil de estimat numarul exact de sedinte necesare rezolvarii unei probleme, de aceea vom recurge la evaluari periodice, pentru a masura progresele inregistrate.

Tarife:

Tarifele pot varia intre:

 • 50 și 80 de lei pentru o sedinta individuala a 50 minute;
 • 100 – 140 lei pentru o sedinta de cuplu a 90 de minute.